image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Συνέντευξη Ολλανδών κτηνοτρόφων και παραγωγών κατσικίσιου τυριού. Ο τρόπος λειτουργίας της φάρμας τους και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Συνέντευξη Ολλανδών κτηνοτρόφων και παραγωγών κατσικίσιου τυριού. Ο τρόπος λειτουργίας της φάρμας τους και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Συνέντευξη Ολλανδών κτηνοτρόφων και παραγωγών κατσικίσιου τυριού. Ο τρόπος λειτουργίας της φάρμας τους και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν

26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 4'
Για τον τρόπο που οργάνωσαν την φάρμα τους με κατσίκες γαλακτοπαραγωγής στην Ολλανδία, την απόφαση να παρασκευάζουν και να πουλούν μόνοι τους το κατσικίσιο τυρί που παράγουν αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αρχικά, αφού οι τράπεζες δεν δέχτηκαν να δανειοδοτήσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μιλούν στον ΑγροΤύπο, το ζευγάρι Μagda και Harry van Wenum. «Οι τράπεζες δίνουν δάνεια μόνο σε μεγάλου μεγέθους φάρμες, οι οποίες έχουν συνάψει συμβόλαια με τις γαλακτοβιομηχανίες, έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι η επένδυση που θα χρηματοδοτήσουν είναι χαμηλού κινδύνου», μας αναφέρει χαρακτηριστικά το ζευγάρι των Ολλανδών κτηνοτρόφων. Ο ΑγροΤύπος, βρέθηκε πρόσφατα στην φάρμα τους, με την ονομασία «Stroese dame», στα πλαίσια δημοσιογραφικής αποστολής, που διοργάνωσε η Ολλανδική πρεσβεία στην Ελλάδα.
 
  • Τι ζώα εκτρέφετε στη φάρμα σας και ποια είναι τα προϊόντα που παρασκευάζετε; Ποιο είναι το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις;
Έχουμε μια βιολογική φάρμα με κατσίκες, στην οποία διατηρούμε και ένα παρασκευαστήριο τυριού. Συνολικά εκτρέφουμε 90 λευκές ολλανδικές γαλακτοπαραγωγικές κατσίκες και ένα ζευγάρι της γαλακτοπαραγωγικής φυλής «toggenburger» (η φυλή προέρχεται από την Ελβετία). Όλο το γάλα που παράγουμε χρησιμοποιείται προκειμένου να φτιάξουμε κατσικίσιο τυρί, τύπου Gouda. Παρασκευάζουμε φρέσκο τυρί αλλά και τυριά που φθάνουν μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Επίσης, παράγουμε τυρί τύπου Gouda, με διάφορα μπαχαρικά (όπως σκόρδο, βασιλικό, τριγωνέλλα, κύμινο κ.α.). Τα φρέσκα τυριά πωλούνται πιο εύκολα στους πελάτες, ενώ τα τυριά ηλικίας 1 – 2 ετών είναι καλύτερα για τα εστιατόρια, πολλά εκ των οποίων έχουν βραβευθεί με αστέρια της michelin. Κάθε Παρασκευή επισκέπτομαι την βιολογική αγορά αγροτών στην Ουτρέχτη (www.boerenmarktutrecht.nl) όπου και πουλάω τα προϊόντα μου.
 
  • Που βρήκατε τα χρήματα για την δημιουργία της επιχείρησής σας;
Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη φάρμα μας πρώτα απευθυνθήκαμε σε τράπεζα για να πάρουμε δάνειο. Ωστόσο, η τράπεζα δεν έδειξε ενδιαφέρον για το επιχειρηματικό μας σχέδιο. Δίνουν δάνεια μόνο σε μεγάλου μεγέθους φάρμες, οι οποίες έχουν συνάψει συμβόλαια με τις γαλακτοβιομηχανίες, έτσι ώστε να διασφαλίζουν ότι η επένδυση που θα χρηματοδοτήσουν είναι χαμηλού κινδύνου (low risk). Η δική μας επιχείρηση βασιζόταν σε αυτό που λέμε «γεωργία μικρής κλίμακας», στην οικιακή παραγωγή κατσικίσιου τυριού και στην πώληση των προϊόντων μας στις βιολογικές αγορές αγροτών, γεγονός το οποίο κρίθηκε «ριψοκίνδυνο» από την τράπεζα στην οποία απευθυνθήκαμε. Ευτυχώς, είχαμε αποταμιεύσει κάποια χρήματα από την εποχή που δουλεύαμε στο Άμστερνταμ, ως ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος. Επίσης, είχαμε την δυνατότητα να δανειστούμε κάποια χρήματα και από τις οικογένειές μας. Ξεκινήσαμε νοικιάζοντας τη φάρμα και τη γη, έτσι ώστε η επένδυση να είναι χαμηλότερου κόστους. Τον πρώτο χρόνο όπως ήταν φυσικό δεν είχαμε παραγωγή γάλακτος, έτσι έκανα παράλληλα και μια δεύτερη εργασία.
 
  • Αγοράζετε τις ζωοτροφές σας ή τις παράγετε οι ίδιοι;
Διαθέτουμε 7 εκτάρια χορτονομής - τριφυλλιού και παράγουμε μόνοι μας μεγάλο μέρος από τις ζωοτροφές. Αυτό ωστόσο εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν την κάθε χρονιά. Για παράδειγμα, σε μια χρονιά με αρκετή βροχή μας δίνεται η δυνατότητα να συγκομίζουμε αρκετό χόρτο και σανό για τα ζώα μας. Σε μια ξηρή χρονιά αναγκαζόμαστε να αγοράσουμε τις ζωοτροφές. Τα εδάφη μας είναι κατά κύριο λόγο αμμώδη και ξηρά (δεν είναι όλα τα εδάφη στην Ολλανδία τύπου πόλντερ). Ένα πόλντερ (ολλανδικά polder) είναι, με την αυστηρή έννοια του όρου, οποιοδήποτε περιφραγμένο με τεχνητό τρόπο τμήμα επιφάνειας εδάφους, που περιέχει νερό (αλμυρό ή γλυκό) και όπου η ποσότητα του νερού μπορεί να ελεγχθεί με μηχανικά μέσα με σκοπό την εκμετάλλευση του εδάφους.
 
  • Με ποιο τρόπο πουλάτε τα προϊόντα σας; Η πώληση γίνεται απευθείας στους καταναλωτές και αν ναι είστε ικανοποιημένοι από αυτό;
Όπως προαναφέραμε πουλάμε το μεγαλύτερο ποσοστό των τυριών μας απευθείας στους καταναλωτές, μέσω της βιολογικής αγοράς των αγροτών μια φορά την εβδομάδα. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, αφού μπορούμε να πουλάμε σε καλές τιμές τα προϊόντα μας αλλά και να ερχόμαστε σε επαφή με τους καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τους εξηγήσουμε τον τρόπο εκτροφής των ζώων μας αλλά και τον παρασκευής των τυριών μας. Αυτό αρέσει στους καταναλωτές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται και την φάρμα μας, προκειμένου να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα, μιλούν για εμάς στους φίλους τους κ.λ.π. Μας αρέσει που κάνουμε τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι τρώνε, να κάνουν τις σωστές επιλογές και να ξέρουν ποιος τρόπος εκτροφής των ζώων είναι ο καλύτερος.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα μέρος της παραγωγής μας το οποίο πουλάμε απευθείας σε καταστήματα και εστιατόρια, που πληρώνουν μια ελαφρώς χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τους καταναλωτές. Αυτό γίνεται επειδή αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν να αποκομίσουν κάποια κέρδη (30-50%).

Πηγή: Αγρότυπος
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
0 comments 0 share 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
Με αυξημένο ενδιαφέρον ρωτούν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές σχετικά με το τι προγράμματα αναμένονται σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τα προγράμματα που αφορούν το σύνολο του Ελλαδικού χώρου θα αναλύσουμε παρακάτω. [...]
περισσότερα >
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να [...]
περισσότερα >
topbar