image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Στερούνται μόρια, χάνουν τα Σχέδια  οι κτηνοτρόφοι

Επιδοτήσεις

Στερούνται μόρια, χάνουν τα Σχέδια οι κτηνοτρόφοι

06 ΜΑΪΟΥ 2018

Επιδοτήσεις

Στερούνται μόρια, χάνουν τα Σχέδια οι κτηνοτρόφοι

06 ΜΑΪΟΥ 2018

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2'
Σοβαρό κίνδυνο να µείνουν εκτός Σχεδίων Βελτίωσης αντιµετωπίζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, καθώς χάνουν τουλάχιστον το 15% της µοριοδότησης, παρά τη σηµαία της «προτεραιότητας» στις επενδύσεις του κλάδου, που ανεµίζει στον οδηγό των διαρθρωτικών προγραµµάτων η πολιτεία.
Συγκεκριµένα, επαγγελµατίες του κλάδου διαπιστώνουν πως αδυνατούν να πιάσουν το κριτήριο που ορίζει ότι το ύψος των επενδύσεών τους δεν πρέπει να ξεπερνά το 4πλάσιο του οικονοµικού τους µέγεθος (τυπική απόδοση), χάνοντας έτσι 15 µόρια.

Ο κύριος λόγος που συµβαίνει αυτό είναι η χαµηλή «τυπική απόδοση» που  συγκεντρώνουν οι εκµεταλλεύσεις αιγοπροβάτων, σε σχέση µε το ύψος της επένδυσής τους που είναι αρκετά υψηλό για µία σοβαρή και τεχνοοικονοµικά βιώσιµη παραγωγική µονάδα. Σηµειώνεται εδώ, ότι σύµφωνα µε τεχνική περιγραφή (Τµήµα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ Λάρισας, 2011) το κόστος κτιριακών υποδοµών και µηχανολογικού εξοπλισµού µίας προβατοτροφικής εκµετάλλευσης 200 προβατίνων και 20 κριαριών (19.689 τυπική απόδοση), υπολογίζεται στα 165.000 ευρώ.
 

"Δείτε εδώ πως προκύπτει η βαθμολογία στα Σχέδια Βελτίωσης"

 
Οι αρχές προσπάθησαν να βοηθήσουν την κατάσταση με την τελευταία τροποποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης, και πλέον στο οικονομικό μέγεθος προσμετράται και η κατηγορία «άλλα αιγοπρόβατα» που περιλαμβάνει και τα αρσενικά ζώα, ωστόσο δεν θεωρείται αρκετό για να αμβλύνει την κατάσταση.
Αναλυτικότερα η συμβολή της κάθε κατηγορίας ζώων στην τυπική απόδοση έχει ως εξής:
  • Θηλυκά Προβατοειδή αναπαραγωγής: 93 ευρώ ανά ζώο.
  • Λοιπά προβατοειδή: 59 ευρώ ανά ζώο.
  • Θηλυκά Αιγοειδή αναπαραγωγής: 83 ευρώ ανά ζώο.
  • Λοιπά αιγοειδή: 56 ευρώ ανά ζώο.
Παράλληλα, όσοι κτηνοτρόφοι ιδιοπαράγουν ζωοτροφές συγκεντρώνουν επίσης 147,4 ευρώ ανά καλλιεργούμενο στρέμμα.
 
Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στην αγελαδοτροφία, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος δεν αποτελεί «προγραμματική προτεραιότητα» χάνοντας αυτόματα 12 από τα 100 μόρια που μπορεί να λάβει ένας δικαιούχος.
«Ειλικρινά θα ήμασταν ευτυχείς, αν μας υποδείκνυαν οι αρμόδιοι, έστω και μια καινούρια μονάδα γαλακτοπαραγωγής, που έγινε τα τελευταία χρόνια, αφού με τη βαθμολόγηση και μόνο είναι αδύνατον να ενταχθεί κάποιος σε σχέδιο βελτίωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας.
Σημειώνεται εδώ ότι όλες οι Περιφέρειες εκτός από τρεις (Στερεά Ελλάδα, Αττική και Ιόνια Νησιά) έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη βοοτροφία δίνοντας έως και 14 μόρια.
 
Πηγή: Agrenda
 
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;
0 comments 0 share 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;...
Συνεχώς και περισσότερες είνα οι ανάγκες των αγροτών σχετικά με την αγορά τρακτέρ μεγαλύτερης ιπποδύναμης. Υπάρχουν όμως προγράμματα για να το επιδοτηθούν; [...]
περισσότερα >
Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
0 comments 0 share 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
Με αυξημένο ενδιαφέρον ρωτούν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές σχετικά με το τι προγράμματα αναμένονται σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τα προγράμματα που αφορούν το σύνολο του Ελλαδικού χώρου θα αναλύσουμε παρακάτω. [...]
περισσότερα >
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
topbar