image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Οι αγρότες στην Κίνα αντί να καίνε τα άχυρα τα μετατρέπουν σε …χρυσάφι

BLOG

Οι αγρότες στην Κίνα αντί να καίνε τα άχυρα τα μετατρέπουν σε …χρυσάφι

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

BLOG

Οι αγρότες στην Κίνα αντί να καίνε τα άχυρα τα μετατρέπουν σε …χρυσάφι

18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 2'

Τα άχυρα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες καθώς κάθε χρόνο έπρεπε να καίνε τόνους για το τίποτα μετά την συγκομιδή, στην ανατολική επαρχία της Κίνας Ανχούι, πέρα από το γεγονός ότι το κάψιμο τους αποτελούσε την σημαντικότερη πηγή ρύπανσης στην αγροτική Κίνα. Την περίοδο που έκαιγαν τα άχυρα δεν μπορούσαν σχεδόν να αναπνεύσουν από τους καπνούς που γέμιζαν την ατμόσφαιρα, συν την ρύπανση του περιβάλλοντος. Τώρα όμως εάν τα κάψουν είναι σαν να καίνε χρήματα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα μέχρι πρότινος άχρηστα άχυρα έχουν γίνει κερδοφόρα για χιλιάδες αγρότες.

Τον Ιούνιο, μετά τη συγκομιδή 4 σχεδόν τόνων σιταριού οι αγρότες του χωριού Γκαοτάι στην κομητεία Φουνάν προετοιμάζονται για την επόμενη σπορά καλαμποκιού. Επίσης περίπου 500 κιλά άχυρου υψηλής ποιότητας θα χρησιμεύσουν στη χειροτεχνία, ενώ τα υπόλοιπα θα σταλούν σε μονάδες παραγωγής ζωωτροφών. Στη λεκάνη που σχηματίζεται από τους ποταμούς Γιανγκτσέ και Χουάι, βρίσκεται η κύρια γεωργική περιοχή της Κίνας. Παραδοσιακά οι κινέζοι αγρότες καίνε τα άχυρα μετά την συγκομιδή για να καθαρίσουν τη γη, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ρύπανση. Μόνο στο Φουνάν περίπου 1,2 τόνοι άχυρου παράγονται κάθε χρόνο,

Το Φουνάν είναι διάσημο για τα λεπτά ψάθινα χειροτεχνήματά του. Η 500 χρόνων παραδοσιακή αυτή τέχνη το 2011 καταχωρήθηκε ως εθνική άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Ειδικευμένοι τεχνίτες παραδοσιακά χρησιμοποιούν την τοπική ιτιά ως πρώτη ύλη, σήμερα όμως χρησιμοποιούν άχυρο. Μεγάλη εταιρία που κατασκευάζει τέτοια χειροτεχνήματα λέει οτι περίπου το 5% των προϊόντων της είναι από άχυρο. Ηδη η εταιρία ξεκίνησε να χρησιμοποιεί ειδική τεχνολογία για την κατασκευή παιδικών επίπλων από θρυμματισμένο άχυρο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν οτι τα άχυρα του καλαμποκιού και του σιταριού είναι πλούσια σε νερό και ζάχαρη και αποτελούν πολύ καλό συστατικό για την παραγωγή ζωοτροφών. Επιπλέον, το άχυρο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, την καλλιέργεια μανιταριών και την εκχύλιση κυτταρίνης.

Το Φουνάν σήμερα διαθέτει έξι εταιρείες με ετήσια κατανάλωση άχυρου άνω των 100.000 τόνων, γεγονός που σημαίνει οτι πάνω από το 90% του άχυρου ανακυκλώνεται. Το σημαντικό είναι οτι χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει η τιμή του φθάνοντας τα 350 γιουάν (περίπου 55 δολάρια ΗΠΑ) ανά τόνο, 10% πάνω από τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αγροτών.

«Στο παρελθόν καίγαμε το άχυρο γιατί ήταν άχρηστο. Σήμερα όμως εάν το κάψουμε είναι σαν να καίμε χρήματα. Εχει γίνει η κότα με τα χρυσά αυγά» λένε οι ευκατάστατοι πλέον αγρότες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να [...]
περισσότερα >
Οινοποιεία - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Οινοποιεία - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Ο κλάδος της αμπελοκαλλιέργειας- οινοποιίας στην Ελλάδα άρχισε να εκσυγχρονίζεται και να αναπτύσσεται με τη σημερινή του μορφή από τη δεκαετία του ’60, όπου μεγάλες εταιρείες πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και προσανατολίστηκαν προς την παραγωγή εμφιαλωμένου [...]
περισσότερα >
topbar