image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Για ποιο λόγο να συστήσω Ομάδα Παραγωγών;

BLOG

Για ποιο λόγο να συστήσω Ομάδα Παραγωγών;

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

BLOG

Για ποιο λόγο να συστήσω Ομάδα Παραγωγών;

10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
Η σύσταση αναγνωρισμένων συλλογικών σχημάτων δραστηριοποίησης των παραγωγών (γεωργών ή κτηνοτρόφων) και τα οφέλη τους αποτελεί πλέον συχνό θέμα συζήτησης στους κύκλους των αγροτών.
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από παλιά επέλεγαν να συνεργαστούν σε ομάδες καθώς τους ήταν ξεκάθαρο ότι πολλοί μαζί μπορούν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Πολύ θετικό είναι ότι αυτή η τόσο απλή σκέψη –διαπίστωση, υποστηρίζεται έμπρακτα και ουσιαστικά πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από νομοθεσίες. Προβλέφθηκαν λοιπόν κοινοί κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διαχείριση των αγροτικών αγορών, τα πρότυπα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, καθώς και τις εξαγωγές και εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (Καν. 1308/2013).
Ανάλογα τη δυναμική,τις δυνατότητες και τις επιδιώξεις κάθε γκρουπ παραγωγών μπορεί να επιλέξει να συγκροτήσει διαφορετικό συλλογικό σχήμα όπως Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, Οργανώσεις Παραγωγών, Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών κ.τ.λ. προκειμένου να επωφεληθεί από όσα ορίζει η νομοθεσία.

Ιδιαίτερα ευέλικτο σχήμα διαχείρισης παραγωγής αποτελεί η Ομάδα Παραγωγών και αυτό γιατί η σύστασή της προϋποθέτει μια σχετικά απλή διαδικασία.
Αν επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην σύσταση και κατ’ επέκταση στην αναγνώριση μίας Ομάδας Παραγωγών θα πρέπει αρχικά να συστήσουμε ένα νομικό πρόσωπο (συνεταιριστική ή εμπορική/κεφαλαιουχική εταιρία) και να τηρούμε τα ελάχιστα κριτήρια Αναγνώρισης.

Ελάχιστα κριτήρια για την αναγνώριση  Ομάδας Παραγωγών:
  • Ο ελάχιστος αριθμός παραγωγών (φυτικής και ζωικής παραγωγής) περιορίζεται σε πέντε (5) φυσικά ή νομικά πρόσωπα με την ιδιότητα του παραγωγού τα οποία είναι μέλη (εταίροι, μέτοχοι κλπ) του νομικού προσώπου που αιτείται την αναγνώριση.
  • Απαιτείται επιχειρηματικό σχέδιο.
  • Δεν απαιτείται ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής.
Σημαντικό να σημειωθεί, ότι η  ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής με την ιδιότητα του μέλους σε Ομ.Π. δεν δύναται να είναι κατώτερη από ένα έτος.

Τα μέλη των αναγνωρισμένων Ομ.Π, εφόσον αποφασίσουν  να αποχωρήσουν από αυτή, απαγορεύεται να εγγραφούν σε άλλη Ομ.Π που είναι αναγνωρισμένη για τα ίδια προϊόντα, ή να συστήσουν άλλη Ομ.Π., για τα ίδια προϊόντα, εάν δεν παρέλθει ένα (1) έτος από την αποχώρησή τους.

Η αναγνώριση των Ομ. Π. αποτελεί και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο  στο μέλλον ένα από τα βασικότερα εργαλεία που έχουν οι παραγωγοί για να ανταπεξέλθουν στο συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς.

Η εργασία των παραγωγών σε ομάδες, θα τους δώσει εφόδια μεγαλύτερης δυναμικής:
  • θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη
  • μέσω της αύξησης του όγκου του διαπραγματευόμενου προϊόντος – σε σχέση με την παραγωγή και την εμπορία, θα έχουν την δυνατότητα να  διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών
  • να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος των συλλογικών επενδύσεων
Τα 7 απλά βήματα για την αναγνώριση Ομάδας Παραγωγών
  1. Συγκέντρωση των μελών που θα συμμετάσχουν στο συλλογικό σχήμα (τουλάχιστον 5).
  2. Επιλογή του νομικού προσώπου που θα συσταθεί προκειμένου να εκπροσωπήσει του στόχους του συλλογικού σχήματος.
  3. Σύνταξη επιχειρησιακού σχέδιο πενταετούς διάρκειας για τονπροσδιορισμό των στόχων και των ενεργειώντης ομάδας.
  4. Σύνταξη κανονισμού λειτουργίας της Ομάδας στον οποίο περιλαμβάνονται οι κανόνες λειτουργίας της Ομάδας.
  5. Έγκριση της απόφαση για τη σύσταση και λειτουργία της Ομάδας από το αρμόδιο όργανο του νομικού προσώπου.
  6. Συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
  7. Υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση και του φακέλου στην υπηρεσιακή μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ).
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να [...]
περισσότερα >
Οινοποιεία - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Οινοποιεία - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Ο κλάδος της αμπελοκαλλιέργειας- οινοποιίας στην Ελλάδα άρχισε να εκσυγχρονίζεται και να αναπτύσσεται με τη σημερινή του μορφή από τη δεκαετία του ’60, όπου μεγάλες εταιρείες πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και προσανατολίστηκαν προς την παραγωγή εμφιαλωμένου [...]
περισσότερα >
topbar