image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader

BLOG

Μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

BLOG

Μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 9'
Η παραγωγή προϊόντων κρέατος, όπως είναι τα λουκάνικα και τα παστεριωμένα αλλαντικά, είναι μία εναλλακτική λύση για τη δημιουργία οικογενειακών μονάδων, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας για όλα τα μέλη της οικογένειας και παράλληλα να δοθεί υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα από την κτηνοτροφία, εξασφαλίζοντας πρόσθετο οικογενειακό εισόδημα.
Ως προϊόντα κρέατος βάσης του κώδικα τροφίμων και ποτών νοούνται τα προϊόντα τα οποία έχουν παρασκευαστεί από ή με κρέας και τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με σκοπό τη συντήρησή τους. Ως επεξεργασία του κρέατος νοείται η θέρμανση, το αλάτισμα, η αποξήρανση, το κάπνισμα, η ωρίμανση και η μάλαξή του, με ή χωρίς άλλα εδώδιμα προϊόντα, με σκοπό την παρασκευή προϊόντων με βάση το κρέας.
Η επεξεργασία των προϊόντων με βάση το κρέας, σύμφωνα με τους ανωτέρω τρόπους, μπορεί να είναι: πλήρης επεξεργασία η οποία είναι ικανή να εξασφαλίσει τη μετέπειτα συντήρηση του προϊόντος με βάση το κρέας σε κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος ή ατελής επεξεργασία, η οποία προϋποθέτει την υπό ψύξη συντήρηση του προϊόντος με βάση το κρέας.
Οι πρώτες ύλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή των προϊόντων με βάση το κρέας είναι κρέας, λίπος, νερό, λοιπά εδώδιμα προϊόντα, σύμφωνα με τα  οριζόμενα στις ισχύουσες κτηνιατρικές διατάξεις.
Για τη συσκευασία των προϊόντων με βάση το κρέας μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιέκτες ή και περιβλήματα από υλικά κατάλληλα για τρόφιμα που κλείνουν κατά τρόπο ώστε να παρεμποδίζουν οποιαδήποτε επαφή του προϊόντος με το εξωτερικό περιβάλλον και έτσι ώστε το περιεχόμενο να μην μπορεί να αλλιωθεί χωρίς να υποστεί η συσκευασία άνοιγμα ή μετατροπή, ενώ εκτός από τις ενδείξεις που υποχρεωτικά αναγράφονται στην ανωτέρω συσκευασία, πρέπει να δηλώνεται το είδος του κρέατος ή των κρεάτων ή και των παραπροϊόντων, καθώς και η ονομασία ή η κατηγορία και ο τύπος του προϊόντος.
Μέσα από προγράμματα μπορούν να ιδρυθούν νέες μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας κρέατος όπως επίσης και να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες μονάδες προκειμένου να επεκτείνουν/βελτιώσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις/περιβάλλοντα χώρο, τον μηχανολογικό/λοιπό εξοπλισμό τους, να εγκαταστήσουν συστήματα ποιότητας κτλ.
Αίτηση ενίσχυσης μπορούν να υποβάλουν ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες υφιστάμενες ή που θα ιδρυθούν αρκεί να είναι ελληνικές, με έδρα και ΑΦΜ ελληνικό, που χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, με πεδίο δράσης την επεξεργασία και τυποποίηση κρεάτων.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι συνήθεις επιλέξιμες δαπάνες στα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
  • Ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου  
  • Διαμόρφωση και εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως γυψοσανίδες, υδραυλικές  και ηλεκτρολογικές εργασίες, βαψίματα, πλακάκια, κ.τ.λ.
  • Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού όπως μηχανήματα παραγωγής, συσκευασίας κ.τ.λ. συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων  
  • Αγορά εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμησης ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων
  • Αγορά λοιπού εξοπλισμού όπως παλεττοφόρα, έπιπλα, ράφια, Η/Υ, εκτυπωτές φωτοτυπικά, τηλεφωνικά κέντρα, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα πυρόσβεσης κ.τ.λ.
  • Αγορά  λογισμικών
  • Αγορά καινούργιων οχημάτων όπως μέσων εσωτερικής μεταφοράς
  • Δαπάνες σχετιζόμενες με τη δημιουργία σημείων πώλησης των παραγόμενων προϊόντων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.  
  • Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας όπως ISO , BRC, IFS
  • Αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για μελέτες σκοπιμότητας
  • Απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, εμπορικών σημάτων, δημιουργία ετικέτας του προϊόντος, έρευνα αγοράς για διαμόρφωση εικόνας προϊόντος (συσκευασία, σήμανση) κ.τ.λ.
Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Εγκαταστάσεις
 
Η αναζήτηση της κατάλληλης τοποθεσίας για την εγκατάσταση της νέας μονάδας θα πρέπει να εστιάζεται σε ορισμένες βασικές απαιτήσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στον εντοπισμό των πιθανών τοποθεσιών και θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των αποδεκτών περιοχών για την επιλογή της πιο συμφέρουσας λύσης. Βασικές απαιτήσεις ως προς την τοποθεσία:
1.    Ικανοποιητικές περιβαλλοντικές συνθήκες
2.    Διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και εποπτικού προσωπικού
3.    Ευχέρεια στην προμήθεια πρώτων υλών και άλλων εφοδίων
4.    Επάρκεια κοινωνικής και διοικητικής υποδομής
5.    Διαθεσιμότητα μεταφορικών διευκολύνσεων
6.    Διαθεσιμότητα βοηθητικών υλικών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (νερό, ηλεκτρισμός και καύσιμα)
7.    Διαθεσιμότητα καλών τηλεπικοινωνιακών διευκολύνσεων
8.    Ανυπαρξία δημιουργίας προβλημάτων στο οικολογικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής και αποδοχή από την τοπική κοινωνία

Για τις εγκαταστάσεις της μονάδας υπάρχουν 2 τύποι κτιρίων:
  • Το συμβατικό κτίριο με σκελετό από μπετόν και τοιχοποιία από τούβλο
  • Το βιομηχανικό κτίριο (μεταλλική κατασκευή από πάνελ κ.τ.λ.) όπου είναι οικονομικότερο και έχει υψηλές υγειονομικές προδιαγραφές και συστήνεται καθώς παρέχει προστασία από μούχλες, καθαρίζεται εύκολα και παρέχει θερμομόνωση και υγρομόνωση
Τα δάπεδα προτιμάται να είναι βιομηχανικά δάπεδα (ρητίνες) ή να χρησιμοποιηθούν πλακάκια υγειονομικού τύπου με γωνίες στρογγυλευμένες για να καθαρίζονται εύκολα και φρεάτια ανοξείδωτα.
Για καλύτερη λειτουργικότητα και εργονομικότητα χώρων προτείνονται οι εξής χώροι:
  • Χώρος παραλαβής
  • Χώρος επεξεργασίας
  • Χώρος ποιοτικής διαλογής
  • Χώρος συσκευασίας
  • Χώρος αποθήκευσης
  • Λεβητοστάσιο
  • Γραφείο
  • Αποδυτήρια
  • Κουζίνα και wc
Η εσωτερική διαρρύθμιση των εγκαταστάσεων πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισµός µεταξύ κάθε επί µέρους τµήματος της μοναδας.

Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από εργασίες όπως διαμόρφωση, ισοπέδωση και ασφαλτόστρωση αυτού, φωτισμός, περίφραξη και δημιουργία υπαίθριας δεξαμενής για συλλογή αποβλήτων.

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός που θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών της μονάδας διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
  • Κύριος παραγωγικός εξοπλισμός
  • Βοηθητικός εξοπλισμός
  • Εξοπλισμός εξυπηρετήσεως

Ο κύριος παραγωγικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ενδεικτικά:
  • Κρεατομηχανές
  • Μηχανές κοπής κατεψυγμένου κρέατος
  • Ζυμωτήρια
  • Μηχανή μάλαξης
  • Αλεστικές μηχανές
  • Γεμιστικές μηχανές
  • Φούρνοι αλλαντοποιίας
  • Θάλαμος ψύξης
  • Συσκευαστικές μηχανές
   Ο βοηθητικός εξοπλισμός αφορά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται επικουρικά κατά τη διάρκεια επεξεργασίας και παραγωγής του προϊόντος. Περιλαμβάνει: ηλεκτρογεννήτρια, εξαερισμό και κλιματιστικό, φορτηγά, ανυψωτικά οχήματα κτλ.
   Ο εξοπλισμός εξυπηρετήσεως κατέχει υποστηρικτικό ρόλο στην επιχείρηση και δεν έχει άμεση σχέση με τη διαδικασία παραγωγής. Περιλαμβάνει: έπιπλα και εξοπλισμό γραφείου, τηλεπικοινωνιακός και ηλεκτρικός εξοπλισμός, συστήματα ασφαλείας κτλ.
   Τα κόστη του εξοπλισμού ποικίλουν. Οι ειδικοί συστήνουν στους υποψήφιους επενδυτές να πραγματοποιούν πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς πρωτού αγοράσουν τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό. Το συνολικό κόστος αναλόγως τη δυναμικότητα της μονάδας ξεκινάει από 150.000 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ εάν πρόκειται για πολύ μεγάλες μονάδες.

Παραγωγική διαδικασία

   Μετά τον τεμαχισμό του νωπού κρέατος στην μονάδα τεμαχισμού, τα κρεατοτεμάχια μεταφέρονται στην κύρια παραγωγική μονάδα αλλαντικών. Εκεί αφού προστεθούν οι απαιτούμενες Β’ ύλες (π.χ. αλάτι, καρυκεύματα, άμυλο, πρόσθετα για την διατήρηση των αλλαντικών), τα προϊόντα ενθηκεύονται με την βοήθεια γεμιστικών μηχανών και οδηγούνται στο χώρο της θερμικής επεξεργασίας. Μετά την θερμική επεξεργασία τα προϊόντα αποκτούν την τελική τους μορφή (ολόκληρο τεμάχιο, φέτες) και συσκευάζονται. Στο τελικό στάδιο μεταφέρονται στις αποθήκες τελικών προϊόντων και προωθούνται προς πώληση.
   Όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (παραλαβή, επεξεργασία, κοπή, συσκευασία, αποθήκευση, διακίνηση) βρίσκονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες (θερμοκρασίας, υγρασίας) και εφαρμόζονται σε αυτά αυστηροί χημικοί και μικροβιολογικοί έλεγχοι από το τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου, όπως προβλέπονται από την μελέτη HACCP και τις διαδικασίες του Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας ISO:9001 που κατέχει η εταιρία.
   Κάποια από τα προϊόντα που παράγονται στις αλλαντοβιομηχανίες είναι: πάριζα, ζαμπόν βραστό και καπνιστό, διάφορα είδη σαλαμιών όπως μπύρας και αέρος, μπέικον, μορταδέλα, διάφορα είδη λουκάνικων, παριζάκι, μπριζόλα καπνιστή, παστουρμάς, προσούτο, σουτζούκι, πεπερόνι. Επίσης υπάρχουν και κονσερβοποιημένα αλλαντικά όπως το corned beef και το ζαμπόν σε κονσέρβα τύπου zwan.

Διαδικασία επιδότησης

Η υποβολή των αιτήσεων στα προγράμματα διαρκεί περίπου 2 με 3 μήνες από την στιγμή που θα προκηρυχθεί και γίνεται, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο επενδυτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει
  • Οικονομοτεχνική μελέτη
  • Απαιτούμενα δικαιολογητικά του προγράμματος
Για την ορθή υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλό είναι να υπάρχει ένα 25% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Κάποια προγράμματα θέτουν ως προαπαιτούμενο την απόδειξη κάποιου μέρους του επενδυτικού κατά την υποβολή της αίτησης, αν και τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης αυτό παραβλέπεται στις προϋποθέσεις και ο επενδυτής μπορεί να υλοποιήσει όλο το πρόγραμμα με δανεισμό.
Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα προγράμματα μπορεί να υποβάλλει κάποια επιχείρηση αίτηση, ακόμα και αν έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν, με μόνο περιορισμό τον κανονισμό De Minimis, αρκεί να μην αιτείται επιδότηση για τις ίδιες δαπάνες.

Επίσης μπορεί να αιτηθεί επιδότηση, επιχείρηση που έχει χρέη, αρκεί να μην χαρακτηρίζεται «προβληματική». Σε περίπτωση χρεών προς το δημόσιο η επιδότηση θα εκχωρηθεί απευθείας στο δημόσιο για εξόφληση του χρέους. Σε περίπτωση χρεών προς τις τράπεζες δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση.
Ο συνήθης τρόπος καταβολής της επιδότησης είναι η υλοποίηση και εξόφληση από μέρους του επενδυτή των δαπανών του προγράμματος και η κατάθεση εν συνεχεία των αντίστοιχων παραστατικών στον αρμόδιο φορέα για έλεγχο (είτε διοικητικό είτε επιτόπιο αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επένδυση). Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιτυχώς η επιδότηση πιστώνεται στο λογαριασμό του επενδυτή. Τα αιτήματα πληρωμής μπορούν να είναι από 1 έως περισσότερα και η επιδότηση να καταβάλλεται τμηματικά.

Δεύτερη επιλογή αναλόγως του προγράμματος είναι η προκαταβολή μέρους του συνόλου της επιδότησης (συνήθως 40%-50%) με ταυτόχρονη κατάθεση συνήθως ισόποσης εγγυητικής επιστολής, το οποίο είναι κοστοβόρο για τον επενδυτή και δεν επιλέγεται συνήθως.

Τέλος ένας ακόμα δύσκολος για την υλοποίησή του τρόπος λήψης της επιδότησης είναι η χρήση του λογαριασμού Escrow Account, τρόπος που δεν έχει προτιμηθεί σχεδόν καθόλου έως σήμερα.

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια βαθμολόγησης ώστε να είναι επιλέξιμος σε κάποιο πρόγραμμα ο επενδυτής ποικίλουν και κυρίως συνοψίζονται στα κάτωθι:
  • η χρήση καινοτόμου εξοπλισμού και νέων τεχνολογιών
  • η αύξηση της απασχόλησης
  • η επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
  • η παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ
  • η εξωστρέφεια της επιχείρησης
η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στο μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ) κ.τ.λ..

Ύψος ενίσχυσης

Ανάλογα με το κόστος του επενδυτικού σχεδίου που θα κατατεθεί και την περιφέρεια που εδρεύει η επιχείρηση διαμορφώνεται το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβει. Οι συνήθεις επιδοτήσεις κυμαίνονται από 40% έως και 75% ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησής τους και το μέγεθός τους
Αναλόγως το πρόγραμμα προκύπτει και το ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης (από μερικές χιλιάδες ευρώ, έως εκατομμύρια ευρώ)

Η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου παίζει τον κρισιμότερο ρόλο, καθώς αυτός είναι που θα αξιολογήσει αν ο επενδυτής δικαιούται να αιτηθεί επιδότησης για το επενδυτικό του σχέδιο και ποιο είναι το καταλληλότερο πρόγραμμα για να αιτηθεί, καθώς και ποιο θα προσκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη στον επενδυτή.

Ενδεικτικά οι κατηγορίες των µονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που ενισχύονται, είναι οι κάτωθι: Δείτε που μπορείτε να εντάξετε την επένδυση σας στα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να [...]
περισσότερα >
Οινοποιεία - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024
Οινοποιεία - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Ο κλάδος της αμπελοκαλλιέργειας- οινοποιίας στην Ελλάδα άρχισε να εκσυγχρονίζεται και να αναπτύσσεται με τη σημερινή του μορφή από τη δεκαετία του ’60, όπου μεγάλες εταιρείες πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις και προσανατολίστηκαν προς την παραγωγή εμφιαλωμένου [...]
περισσότερα >
topbar