image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader

19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Κατηγορίες Επιχειρήσεων

Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader

19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 12'
Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να βρούνε επαγγελματικές λύσεις, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία διαρκώς αυξάνεται. Τα δύο τελευταία μάλιστα χρόνια ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στρέφετε προς την μελισσοκομία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 33% των νέων που θα επιλέξουν την ζωική παραγωγή, δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με την μελισσοκομία. Η Ελλάδα διεκδικεί μια από τις πρώτες θέσεις στο διεθνή χώρο σε μελίσσια και σε παραγωγή μελιού, αναλογικά με τον πληθυσμό και την έκταση της. Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά την πυκνότητα μελισσών καθώς έχουμε 11 μελίσσια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τέλος είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό των επαγγελματιών μελισσοκόμων.

Ο έλληνας μελισσοκόμος με σεβασμό στο περιβάλλον συλλέγει αυτόν τον ελληνικό θησαυρό. Το μέλι όταν βγαίνει από την κυψέλη είναι ένα αγνό φυσικό προϊόν. Τα παραδοσιακά προϊόντα της μελισσοκομίας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο διατροφικό θησαυρό, λόγω της ποιότητάς τους, της διατροφικής αξίας τους, αλλά και της γαστρονομικής υπεροχής τους. Το μέλι είναι πλέον μια αναγνωρισμένη διατροφική αξία. Η διατήρηση και η ανάπτυξη της μελισσοκομίας έχει πολλά οφέλη (οικονομικά, περιβαλλοντικά) .

Το ελληνικό μέλι όπως και η φέτα είναι από τα λίγα προϊόντα, που στη σύγχρονη εμπορική εποχή, συνδυάζουν την ποιότητα με την παράδοση, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μελιού που θεσμοθετήθηκαν μέσω της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά τον έλεγχο του μελιού, και το κατατάσσει στα πιο ασφαλή προϊόντα. Η τυποποίηση του μελιού, έχει ως σκοπό να προσφερθεί στον καταναλωτή προϊόν που πληρεί τις προϋποθέσεις του Κώδικα Τροφίμων και των αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων μέσω των ελέγχων.

Πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι τελικά η παραγωγή μελιού; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσει το μέλι στη συσκευασία του και να διατεθεί προς κατανάλωση. Παρόλα αυτά, σήμερα, ένας μόνο είναι ασφαλής και σωστός, και περιλαμβάνει την ύπαρξη μίας μονάδας μεταποίησης-τυποποίησης στο μελισσοκομείο.

Το μέλι που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή και πωλείται προς αυτόν απευθείας από μελισσοκόμους (ερασιτεχνικά), ως μέλι δικής τους παραγωγής, στον τόπο συγκομιδής του είδους και σε οργανωμένες Λαϊκές ή Βιολογικές Αγορές, προσφέρεται υποχρεωτικά μόνο προσυσκευασμένο σε συσκευασία καθαρού βάρους μέχρι 3 χιλιόγραμμα και σε τιμές που κυμαίνονται από 7-16 €/χλγ. Οι έμποροι αγοράζουν το μέλι χονδρικώς σε μεγάλη συσκευασία και το διαθέτουν στα καταστήματα ή το εξωτερικό συνήθως τυποποιημένο και συσκευασμένο.
Στη σημερινή αγορά, θέση έχει μόνο ο παραγωγός που μπορεί να προσφέρει ποιότητα σε σωστή τιμή.

Ο  τρόπος και τα μέσα συσκευασίας και τυποποίησής του μελιού, όπως άλλωστε και όλων των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων, έχουν μεγάλη σημασία για την προώθηση και διάθεση του προϊόντος αυτού στην αγορά και στον τελικό καταναλωτή. Μια μελισσοκομική εκμετάλλευση, για να είναι αποδοτική και να έχει μέλλον, θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και να διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό. Υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της μελισσοκομίας και αυτό ισχύει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Το θέμα είναι πώς προσφέρει ο καθένας το κάθε προϊόν, πόσο το σέβεται, κάθε πότε το ελέγχει, το αποθηκεύει σωστά, το συσκευάζει σωστά και πόσο ελέγχεται γι αυτό. Ποιος έχει το όνομα, την ιστορία, τη γνώση, την ευθύνη γι αυτό που προσφέρει. Είναι επιτακτική ανάγκη να περάσουμε σε τυποποιημένα επώνυμα προϊόντα παραγωγών έναντι των χύμα που κυκλοφορούν με μικρό κόστος τυποποίησης-συσκευασίας.
Με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού οι οποίες προστάζουν άριστες υγειονομικές συνθήκες και προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και του καταναλωτή, επιβάλλεται η εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης και ασφάλειας των τροφίμων με HACCP και ISO.
Μέσα από προγράμματα μπορούν να ιδρυθούν νέες μονάδες μεταποίησης μελιού όπως επίσης και να εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες μονάδες προκειμένου να επεκτείνουν/βελτιώσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις/περιβάλλοντα χώρο, τον μηχανολογικό/λοιπό εξοπλισμό τους, να εγκαταστήσουν συστήματα ποιότητας κ.τ.λ.

Αίτηση ενίσχυσης μπορούν να υποβάλουν ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες υφιστάμενες ή που θα ιδρυθούν αρκεί να είναι ελληνικές, με έδρα και ΑΦΜ ελληνικό, που χαρακτηρίζονται ως πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις, με πεδίο δράσης την μεταποίηση μελιού.

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι συνήθεις επιλέξιμες δαπάνες στα περισσότερα επιδοτούμενα προγράμματα περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
  • Ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων
  • Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου  
  • Διαμόρφωση και εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων όπως γυψοσανίδες, υδραυλικές  και ηλεκτρολογικές εργασίες, βαψίματα, πλακάκια, κ.τ.λ.
  • Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού όπως μηχανήματα παραγωγής, συσκευασίας κ.τ.λ. συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων  
  • Αγορά εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμησης ύδατος και επεξεργασίας αποβλήτων
  • Αγορά λοιπού εξοπλισμού όπως παλεττοφόρα, έπιπλα, ράφια, Η/Υ, εκτυπωτές φωτοτυπικά, τηλεφωνικά κέντρα, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα πυρόσβεσης κ.τ.λ.
  • Αγορά  λογισμικών
  • Αγορά καινούργιων οχημάτων όπως μέσων εσωτερικής μεταφοράς
  • Δαπάνες σχετιζόμενες με τη δημιουργία σημείων πώλησης των παραγόμενων προϊόντων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.  
  • Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας όπως ISO , BRC, IFS
  • Αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για μελέτες σκοπιμότητας
  • Απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, εμπορικών σημάτων, δημιουργία ετικέτας του προϊόντος, έρευνα αγοράς για διαμόρφωση εικόνας προϊόντος (συσκευασία, σήμανση) κ.τ.λ.
Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση και λειτουργία των μικρών αυτών μονάδων μπορεί να γίνει  σε χώρο συνολικό από 40 τ.μ. τουλάχιστον, έως και 100 τ.μ., σύμφωνα με το μέγεθος της παραγωγής. Εφ’ όσον βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις ή κωμοπόλεις, οι διαδικασίες παραγωγής απαιτούν απλές εγκαταστάσεις, και εξοπλισμό και τα προϊόντα τους διαθέτονται χονδρικώς, εξολοκλήρου ή εν μέρει, σε καταστήματα λιανικής πωλήσης αποκλειστικά της περιοχής τους. Γενικά το εμβαδόν του εργαστηρίου τυποποίησης μελιού πρέπει να είναι ανάλογο προς τον κύκλο εργασιών, ώστε να αποκλείεται η συμφόρηση των εμπορευμάτων και των επίπλων στον χώρο, για να γίνεται εύκολα ο καθαρισμός του και να εξασφαλίζεται η άνετη κυκλοφορία του προσωπικού.
Για τις εγκαταστάσεις της μονάδας υπάρχουν 2 τύποι κτιρίων:
  • Το συμβατικό κτίριο με σκελετό από μπετόν και τοιχοποιία από τούβλο
  • Το βιομηχανικό κτίριο (μεταλλική κατασκευή από πάνελ κ.τ.λ.) όπου είναι οικονομικότερο και έχει υψηλές υγειονομικές προδιαγραφές και συστήνεται καθώς παρέχει προστασία από μούχλες, καθαρίζεται εύκολα και παρέχει θερμομόνωση και υγρομόνωση
Τα δάπεδα προτιμάται να είναι βιομηχανικά δάπεδα (ρητίνες) ή να χρησιμοποιηθούν πλακάκια υγειονομικού τύπου με γωνίες στρογγυλευμένες για να καθαρίζονται εύκολα και φρεάτια ανοξείδωτα.

Για καλύτερη λειτουργικότητα και εργονομικότητα χώρων προτείνονται οι εξής χώροι:
  • Χώρος παραλαβής
  • Χώρος επεξεργασίας
  • Χώρος συσκευασίας
  • Χώρος αποθήκευσης
  • Λεβητοστάσιο
  • Γραφείο
  • Αποδυτήρια
  • Κουζίνα και wc

Η εσωτερική διαρρύθμιση των εγκαταστάσεων πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισµός µεταξύ κάθε επί µέρους τµήµατος του μεταποιητηρίου.

Επίσης στον περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από εργασίες όπως διαμόρφωση, ισοπέδωση και ασφαλτόστρωση αυτού, φωτισμός, περίφραξη και δημιουργία υπαίθριας δεξαμενής για συλλογή αποβλήτων.
Η μεταποιητική μονάδα μελιού όπως και κάθε εργαστήριο τροφίμων για να λειτουργήσει νόμιμα θα πρέπει να της χορηγηθεί Άδεια Ίδρυσης, Λειτουργίας και Αριθμός Έγκρισης. Τις άδειες εκδίδουν οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες). Χωρίς άδεια, η λειτουργία είναι «παράνομη».
Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μιας μεταποιητικής μονάδας μελιού εκδίδεται από το τμήμα Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας. Για την έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας. Η άδεια χωρίζεται σε δύο στάδια:
  • Την άδεια εγκατάστασης
  • Την άδεια λειτουργίας

Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται αρχικά και ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό. Στο χρονικό διάστημα που ορίζει η άδεια εγκατάστασης, με τη μονάδα πλήρως εγκατεστημένη και μετά από την βεβαίωση καταλληλότητας από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας , εκδίδεται η άδεια λειτουργίας, και έτσι η εγκατάσταση μπορεί πλέον να λειτουργεί νόμιμα.
Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά).

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Η τεχνολογία συνδυάζεται άμεσα με το μηχανολογικό εξοπλισμό, με τον οποίο πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή. Ο απαιτούμενος μηχανολογικός εξοπλισμός ο οποίος θα εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών της μονάδας, διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
  • Κύριος παραγωγικός εξοπλισμός
  • Βοηθητικός εξοπλισμός
Ο κύριος παραγωγικός εξοπλισμός που προτείνεται θα έχει ως εξής:
  • Ανοξείδωτη αεροκίνητη αντλία
  • Φίλτρο μελιού
  • Θερμοθάλαμο
  • Πλυντήριο βάζωνΑυτόματη δοσομετρική μηχανή
  • Αυτόματη ταπωτική μηχανή
  • Αυτόματη ετικετέζα
Ο βοηθητικός εξοπλισμός της μονάδας θα περιλαμβάνει:
  • Μηχανήματα μεταφοράς
  • Μηχανήματα παραγωγής ενέργειας για έκτακτη ανάγκη
  • Συσκευές θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού
  • Εξοπλισμό γραφείου
  • Συσκευές ασφάλειας εργοστασίου
  • Συσκευές καθαρισμού
  • Άλλες βοηθητικές συσκευές
Το κόστος μιας μονάδας τυποποίησης μελιού ανάλογα με τη δυναμικότητα της μπορεί να κυμανθεί από 20.000 μέχρι 25.000.

Παραγωγική διαδικασία
 
  • Την επιθυμητή ανά ημέρα ποσότητα δοχείων α΄ ύλης που οδηγείται εντός του θερμοθαλάμου όπου και παραμένουν έως ότου το περιεχόμενο αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία και είναι σε θέση να μεταγγιστεί στον θερμαινόμενο αναδευτήρα μελιού. Η θερμική επεξεργασία γίνεται με σκοπό την ανάμιξη μελιού διαφορετικών φυτικών προελεύσεων και την αποφυγή κρυστάλλωσης. Ως φυσικό προϊόν, το μέλι σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή μέχρι την τυποποίηση, τη συσκευασία, τη σήμανση και τη διάθεσή του στον καταναλωτή, οι θερμοκρασίες που θα βρεθεί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από την υψηλότερη θερμοκρασία που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στο μελίσσι, που κυμαίνεται στους 35°C ± 1°C.
  • Στη συνέχεια το μέλι με την βοήθεια κατάλληλης αντλίας μεταγγίζεται σε δεξαμενή ηρεμίας. Μετά την αντλία και πριν την είσοδο στη δεξαμενή ηρεμίας παρεμβάλλεται φίλτρο μελιού για την κατακράτηση ξένων σωματιδίων όπως κομμάτια κεριού, πόδια ή φτερά μελισσών, φυσαλίδες αέρα κοκ. Προσοχή θέλει στο μέγεθος των φίλτρων που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην απομακρύνονται και γυρεόκοκκοι υψηλής θρεπτικής αξίας και υποβαθμίζεται έτσι η θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος. Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι ανάλογη της ποσότητας μελιού που θα συσκευάζουμε, τοποθετούμενη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρα από το έδαφος ώστε να γίνεται με την βαρύτητα η τροφοδοσία της γραμμής συσκευασίας.
  • Από τις δεξαμενές ηρεμίας το μέλι με την βαρύτητα θα οδηγείται στην γεμιστική βάζων. Τα βάζα θα έχουν χωρητικότητα 0,5 και 1 λίτρο.
  • Τα γεμάτα βάζα θα οδηγούνται στην αυτόματη πωματική μηχανή, όπου θα γίνεται αυτόματα η τοποθέτηση πώματος και το κλείσιμο των βάζων.
  • Τέλος τα γεμάτα βάζα θα οδηγούνται στην αυτόματη ετικετέζα, όπου θα τοποθετείται η ετικέτα αλλά και η ταινία ασφαλείας

Διαδικασία επιδότησης

Η υποβολή των αιτήσεων στα προγράμματα διαρκεί περίπου 2 με 3 μήνες από την στιγμή που θα προκηρυχθεί και γίνεται, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο επενδυτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει
  • Οικονομοτεχνική μελέτη
  • Απαιτούμενα δικαιολογητικά του προγράμματος
Για την ορθή υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου καλό είναι να υπάρχει ένα 25% του προϋπολογισμού του προγράμματος. Κάποια προγράμματα θέτουν ως προαπαιτούμενο την απόδειξη κάποιου μέρους του επενδυτικού κατά την υποβολή της αίτησης, αν και τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης αυτό παραβλέπεται στις προϋποθέσεις και ο επενδυτής μπορεί να υλοποιήσει όλο το πρόγραμμα με δανεισμό.
Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα προγράμματα μπορεί να υποβάλλει κάποια επιχείρηση αίτηση, ακόμα και αν έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν, με μόνο περιορισμό τον κανονισμό De Minimis, αρκεί να μην αιτείται επιδότηση για τις ίδιες δαπάνες.

Επίσης μπορεί να αιτηθεί επιδότηση, επιχείρηση που έχει χρέη, αρκεί να μην χαρακτηρίζεται «προβληματική». Σε περίπτωση χρεών προς το δημόσιο η επιδότηση θα εκχωρηθεί απευθείας στο δημόσιο για εξόφληση του χρέους. Σε περίπτωση χρεών προς τις τράπεζες δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση.
Ο συνήθης τρόπος καταβολής της επιδότησης είναι η υλοποίηση και εξόφληση από μέρους του επενδυτή των δαπανών του προγράμματος και η κατάθεση εν συνεχεία των αντίστοιχων παραστατικών στον αρμόδιο φορέα για έλεγχο (είτε διοικητικό είτε επιτόπιο αναλόγως το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επένδυση). Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος επιτυχώς η επιδότηση πιστώνεται στο λογαριασμό του επενδυτή. Τα αιτήματα πληρωμής μπορούν να είναι από 1 έως περισσότερα και η επιδότηση να καταβάλλεται τμηματικά.

Δεύτερη επιλογή αναλόγως του προγράμματος είναι η προκαταβολή μέρους του συνόλου της επιδότησης (συνήθως 40%-50%) με ταυτόχρονη κατάθεση συνήθως ισόποσης εγγυητικής επιστολής, το οποίο είναι κοστοβόρο για τον επενδυτή και δεν επιλέγεται συνήθως.

Τέλος ένας ακόμα δύσκολος για την υλοποίησή του τρόπος λήψης της επιδότησης είναι η χρήση του λογαριασμού Escrow Account, τρόπος που δεν έχει προτιμηθεί σχεδόν καθόλου έως σήμερα.

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια βαθμολόγησης ώστε να είναι επιλέξιμος σε κάποιο πρόγραμμα ο επενδυτής ποικίλουν και κυρίως συνοψίζονται στα κάτωθι:
  • η χρήση καινοτόμου εξοπλισμού και νέων τεχνολογιών
  • η αύξηση της απασχόλησης
  • η επεξεργασία βιολογικών πρώτων υλών ή πρώτων υλών παραγόμενων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον
  • η παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ
  • η εξωστρέφεια της επιχείρησης
η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και στο μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (όπως εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ΑΠΕ) κ.τ.λ..

Ύψος ενίσχυσης

Ανάλογα με το κόστος του επενδυτικού σχεδίου που θα κατατεθεί και την περιφέρεια που εδρεύει η επιχείρηση διαμορφώνεται το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβει. Οι συνήθεις επιδοτήσεις κυμαίνονται από 40% έως και 75% ανάλογα με την περιοχή δραστηριοποίησής τους και το μέγεθός τους
Αναλόγως το πρόγραμμα προκύπτει και το ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης (από μερικές χιλιάδες ευρώ, έως εκατομμύρια ευρώ)

Η επιλογή του κατάλληλου συμβούλου παίζει τον κρισιμότερο ρόλο, καθώς αυτός είναι που θα αξιολογήσει αν ο επενδυτής δικαιούται να αιτηθεί επιδότησης για το επενδυτικό του σχέδιο και ποιο είναι το καταλληλότερο πρόγραμμα για να αιτηθεί, καθώς και ποιο θα προσκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη στον επενδυτή.

Ενδεικτικά οι κατηγορίες των µονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων που ενισχύονται, είναι οι κάτωθι: Δείτε που μπορείτε να εντάξετε την επένδυση σας στα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.
 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
0 comments 0 share 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
Με αυξημένο ενδιφέρον ρωτούν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές σχετικά με το τι προγράμματα αναμένονται σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τα προγράμματα που αφορούν το σύνολο του Ελλαδικού χώρου θα αναλύσουμε παρακάτω. [...]
περισσότερα >
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
Μονάδες τυποποίησης μελιού - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπως έχει εξελιχθεί σήμερα οδηγεί τους Έλληνες στην αναθεώρηση του τρόπου ζωής τους και στην επιστροφή σε δοκιμασμένες παλιές αξίες. Λόγω του γεγονότος ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα και πολλοί νέοι προσπαθούν να [...]
περισσότερα >
topbar