image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;

Επιδοτήσεις

Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Επιδοτήσεις

Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Αποθήκευση Άρθρου
0 comments 0 share
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 6'
Συνεχώς και περισσότερες είνα οι ανάγκες των αγροτών σχετικά με την αγορά τρακτέρ μεγαλύτερης ιπποδύναμης. Υπάρχουν όμως προγράμματα για να το επιδοτηθούν;
Τα αναμενόμενα προγράμματα για αγορά αγροτικού εξοπλισμού και κατ'επέκταση τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης συνοψίζονται στα παρακάτω με τις εξής προϋποθέσεις.
 
  • Π3-73-2.1 Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων που συμβάλουν στην Ανταγωνιστικότητα (δείτε περισσότερα εδώ)
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται στις αρχές του 2026.
Δικαιούχοι της παρέμβασης θα είναι
  • φυσικά πρόσωπα κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί,
  • νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου τα οποία έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.
  • συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου (ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών) τα οποία έχουν έχουν κατ’ ελάχιστο 10 μέλη.
Σημειώνεται ότι η γεωργική εκμετάλλευση θα πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τα 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την δήλωση ΟΣΔΕ του 2025

Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% για τις τους γεωργικούς ελκυστήρες. Επίσης 10% προσαύξηση του ποσοστού ενίσχυσης παρέχεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται από νέους γεωργούς, συνεπώς 60%.
Για επενδύσεις που υλοποιούνται στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ανώτατη επιλέξιμη δαάνη για αγορά γεωργικού ελκυστήρα θα έχει κάποιο κόφτη (125.000 ευρώ; 130.000 ευρώ, δεν το γνωρίζουμε ακόμα, συνεπώς κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα τρακτέρ αξίας 250.000 ευρώ, αφενός θα μπορεί, αφετέρου θα επιδοτήθεί για το ποσοστό επιδότησης ( π.χ. γεωργός ηλικίας 45 ετών στην Κεντρική Μακεδονία δικαιούται 50%) επί του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού του τρακτέρ (π.χ. αν είναι 130.000 ευρώ, θα επιδοτηθεί για 65.000 ευρώ, και θα πληρώσει ο ίδιος τα υπόλοιπα 250.000 – 65.000 = 185.000 ευρώ). Καλύτερο από το τίποτα, αλλά όχι αρκετό.

Επίσης o προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης του 2026 θα ανέρχεται στα 135 εκ. ευρώ, χωρίς δυνατότητα υπερδέσμευσης (σε σχέση με τα 300 εκ. ευρώ της προκήρυξης του 2023, και τα 600 εκ. ευρώ της προκήρυξης του 2018) γεγονός που με μία μέση επιλέξιμη δαπάνη στα 120.000, επαρκεί για 2.100 δικαιούχους. Ο λόγος για τον τόσο μειωμένο προϋπολογισμό είναι ότι θα διατεθούν 115 εκ. ευρώ από τα αρχικά 250 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα επενδύσεων στα θερµοκήπια.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι ότι η βάση για τα Σχέδια του 2026, είναι η δήλωση ΟΣΔΕ του 2025. Συνεπώς θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο στήσιμο της δήλωσης ΟΣΔΕ από έμπειρο μελετητή, ο οποίος θα δώσει βάση και στα κριτήρια της βαθμολογίας , καθώς το πρόγραμμα θα είναι άκρως ανταγωνιστικό, όσο και στην Τ.Α. της δήλωσης , καθώς θα παίζει τεράστιο ρόλο για τον τελικό επιλέξιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, τόσο το τέλος αυτού, όσο και κατά την διάρκεια αυτού.

 
  • Νέος Αναπτυξιακός Νόµος (υπό σχεδιασμό και υπο ψήφιση το 2025)
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται στις αρχές του 2025.

Στον Αναπτυξιακό Νόµο έχει υπάρξει ήδη µία πρόσκληση όπου κατατέθηκαν 330 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια ύψους 483.500.000 ευρώ τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα.
Καθώς έχουν προκύψει αυτά τα προβλήματα, και έχει αποτύχει ο παρών Αναπτυξιακός Νόμος η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει νέο Αναπτυξιακό νόμο προς ψήφιση στη Βουλή τους επόμενους μήνες.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου Συμφώνου Σταθερότητας θα επιβάλλει στόχευση κυρίως στη βιομηχανία (στην οποία περιλαμβάνεται και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων).
Επίσης θα δίνει έμφαση στο κίνητρο των φοροαπαλλαγών και όχι στην επιδότηση κόστους επένδυσης, γεγονός που ευνοεί κυρίως μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Στο συγκεκριμένο μέτρο, υπάρχει το πρόβλημα ότι κατα πρώτο για φυσικά πρόσωπα, στον υπάρχοντα Αναπτυξιακό ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανερχόταν έως 200.000 ευρώ, με τις δαπάνες για τρακτέρ και παρελκόμενα καλλιεργητικών εργασιών να ανέρχονται στο 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, άρα σε δαπάνες ύψους 200.000 ευρώ, έως 60.000 ευρώ θα μπορούσαν να ανέλθουν οι δαπάνες για τρακτέρ και παρελκόμενα καλλιεργητικών εργασιών. Αν στα Σχέδια Βελτίωσης μιλούσαμε για καλύτερο από το τίποτα, αλλά όχι αρκετό, εδώ μιλάμε για λιγότερο από το τίποτα.

Μοναδικός τρόπος είναι η επένδυση από Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία, που σε αντίθεση με τα Σχέδια Βελτίωσης δεν χρειάζεται να έχουν ως κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας, για επενδύσεις έως 1.200.000 ευρώ, για τα οποία εάν δεν αρθεί ο περιορισμός του 30% σε τρακτέρ και παρελκόμενα καλλιεργητικών εργασιών, μπορούν κάνουν επενδύσεις σε αυτά έως 360.000 ευρώ, αρκεί η συνολική επένδυση μαζί με αποθήκες, στάβλους (περιορισμός 45% σε κτιριακές εργασίες) κτλ, να ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη σε αγροτικό εξοπλισμό από Συλλογικά Σχήματα, καθώς κύριος σκοπός τους είναι η εμπορική δραστηριότητα, και η παροχή υπηρεσιών (μη επιλέξιμοι κλάδοι από τον Αναπτυξιακό Νόμο), εκτός εάν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ το ίδιο το συλλογικό σχήμα, και διαθέτει γεωργική δραστηριότητα.

 
  • Ταμείο Ανάκαμψης
Η υλοποίηση του Ταµείου Ανάκαµψης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς οι επενδύσεις και στις 2 προκηρύξεις στα πλαίσια του υπομέτρου «Εκσυγχρονισµός του Πρωτογενούς Τοµέα», που αφορά σε επενδύσεις στη γεωργία από συλλογικά σχήµατα και νομικά πρόσωπα με α’ ύλες προερχόμενες από συμβολαιακή γεωργία, έχουν ως οριστική ηµεροµηνία ολοκλήρωσης την 31/05/2025. Σε αυτά γινεται προσπάθεια να δοθεί παράταση έως κάποια στιγμή προς τα τέλη του 2025, καθώς όλα τα έργα του Ταµείου Ανάκαµψης θα πρέπει να έχουν πληρωθεί έως και τον Αύγουστο του 2026.

Καθώς υπάρχει αδυναµία έγκαιρης υλοποίησης που εγείρει τον κίνδυνο απώλειας των σχετικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης., και εφόσον πιάσουν τόπο οι πιέσεις από τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και µετά το 2026 και παράταση κατά ένα έτος, ο πρωτογενής τοµέας δύναται και αυτό είναι το πιο πιθανό να εκδώσει νέα προσκλήση στο υπομέτρο «Εκσυγχρονισµός του Πρωτογενούς Τοµέα». Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο στο χέρι της Ελληνικής Κυβέρνησης να το κάνει, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην περίπτωση αυτή θα μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις από συλλογικά σχήµατα (Ομάδες Παραγωγών) και νομικά πρόσωπα με α’ ύλες προερχόμενες από συμβολαιακή γεωργία, για επενδύσεις σε αγροτικό εξοπλισμό με μέγιστη επιδότηση τα 500.000 ευρώ, συνεπώς επιλέξιμο προϋπολογισμό εφόσον αιτηθούν το 50%, το 1.000.000 σε αγροτικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο μέτρο οι δικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν τρακτέρ, όσης ιπποδύναμης δικαιολογείται από την δυναμικότητα των μελών τους ή των συνεργαζόμενων παραγωγών, και με δυνατότητα να αιτηθούν περισσότερα του ενός εφόσον το ένα δεν επαρκεί.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να αιτηθούν θεριζολωνιστικές, βαμβακοσυλλεκτικές, ενσιρωτικές μηχανές, και τοματομηχανές δικαιολογείται από την δυναμικότητα των μελών τους ή των συνεργαζόμενων παραγωγών,


Επισημαίνεται ότι το κάθε πρόγραμμα έχει περιορισμούς αναλόγως το είδος επένδυσης, οι οποίοι πρέπει να μελετηθούν αναλόγως την υποψήφια επένδυση.

Δείτε που μπορείτε να εντάξετε την επένδυση σας στα ενεργά και τα αναμενόμενα επενδυτικά προγράμματα.

Για να μπορείτε απλά και γρήγορα να ενημερώνεστε, σχετικά με τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές ενισχύσεις και να εντοπίσετε το κατάλληλο πρόγραμμα για την επιχείρηση σας εγγραφείτε στο Newsletter της Growplan.

Εάν σας ενδιαφέρει τα συγκεκριμένα πρόγραμματα συμπληρώστε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος της εταιρείας μας.


Ορνιθάς Θεόδωρος
Growplan

Το άνωθεν άρθρο αποτελεί τμήμα ευρύτερης ενότητας αρθρογραφίας της Εταιρείας μας. Η πληροφόρηση που εμπεριέχεται στο παρόν άρθρο δεν συνιστά (ούτε και έχει σκοπό να αποτελέσει) επιχειρηματική συμβουλή. Μια τέτοια επιχειρηματική συμβουλή είναι δυνατό να παρασχεθεί μόνον από αρμόδιο σύμβουλο ο οποίος θα λάβει υπόψη του το σύνολο των δεδομένων που θα του εκθέσετε για την επένδυση σας.


 
Share:

Αποθήκευση Άρθρου
Επικοινωνείστε μαζί μας

Σχετικά posts

Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;
0 comments 0 share 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Υπάρχει ή πρόκειται να προκηρυχθεί πρόγραμμα για να επιδοτηθώ αγορά τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης; Ποια η αλήθεια;...
Συνεχώς και περισσότερες είνα οι ανάγκες των αγροτών σχετικά με την αγορά τρακτέρ μεγαλύτερης ιπποδύναμης. Υπάρχουν όμως προγράμματα για να το επιδοτηθούν; [...]
περισσότερα >
Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
0 comments 0 share 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Ποια προγράμματα αναμένονται σύντομα σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων;
Με αυξημένο ενδιαφέρον ρωτούν πολλοί υποψήφιοι επενδυτές σχετικά με το τι προγράμματα αναμένονται σχετικά με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τα προγράμματα που αφορούν το σύνολο του Ελλαδικού χώρου θα αναλύσουμε παρακάτω. [...]
περισσότερα >
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
0 comments 0 share 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024
Μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς - Επιδότηση Αναπτυξιακού – ΕΣΠΑ - Leader
Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί για την Ελλάδα σηµαντική γεωργική δραστηριότητα και θεωρείται παραδοσιακή τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή. Η καλλιεργούµενη έκταση µε ελιές βρωσίµων ποικιλιών στην Ελλάδα εκτιµάται σε 10.000 χιλιάδες στρέµµατα περίπου. Η µέση ετήσια παραγωγή [...]
περισσότερα >
topbar