image
image
ΕΛ
EN
main_title_icon
Θέλεις να ενημερώνεσαι άμεσα;
espa
espa
Κανόνας στις συνδεδεμένες και νέες δεσμεύσεις για να ενεργοποιήσουν οι αγρότες δικαιώματα ενίσχυσης το 2023

Κανόνας στις συνδεδεμένες και νέες δεσμεύσεις για να ενεργοποιήσουν οι αγρότες δικαιώματα ενίσχυσης το 2023

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: 3'
Οι υποχρεώσεις για τις συνδεδεµένες στη φυτική παραγωγή αναμένεται να είναι οι εξής µε βάση τη νέα ΚΑΠ:
  • Κριθάρι, Σιτάρι, Μαλακός Σίτος: Απαιτείται πιστοποιηµένος σπόρος 18 κιλών το στρέµµα και η προσκόµιση ετικέτας («καρτελάκι») και του πρωτότυπου τιµολογίου πώλησης.
  • Καλαµπόκι: Απαιτούνται τιµολόγια αγοράς για τουλάχιστον 2,5 κιλά σπόρου ανά στρέµµα και η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε µεταποιητική µονάδα.
  • Ρύζι: Παράδοση κατ’ ελάχιστο 4 τόνους προϊόντος ανά εκτάριο επιλέξιµης έκτασης και προσκόμιση δελτίου αποστολής και τιµολογίου αγοράς του προϊόντος.
  • Βιοµηχανική τοµάτα: Χορήγηση υπό την προϋπόθεση στάγδην άρδευσης στην εκµετάλλευση.
  • Όσπρια: Απαιτήσεις ελάχιστης παράδοσης: Ρεβύθι 70 κιλά, φακές 40 κιλά, φασόλια µέτρια και χονδρά 100 κιλά, φασόλια γίγαντες και ελέφαντες 150 κιλά/στρµ.
  • Μήλα: ∆ικαιούχοι της συνδεδεµένης ενίσχυσης για τα µήλα είναι οι γεωργοί που καλλιεργούν σε επιλέξιµες εκτάσεις των περιοχών πιστοποιηµένης καλλιέργειας.
  • Ψυχανθή και µηδική:  Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης, είναι η προσκόµιση τιµολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος, για το µέρος της παραγόµενης ποσότητας πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών που παραδίδεται σε µεταποιητική µονάδα ή σε έµπορο του προϊόντος.
Για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή, κριτήριο επιλεξιµότητας θα είναι η συµµετοχή των δικαιούχων σε πρόγραµµα παροχής συµβουλευτικής υποστήριξης (AKIS), µετά την 1/1/2025 πλέον των επιµέρους προϋποθέσεων για αιγοπρόβατα και βοοειδή.

Από την 1η Ιανουαρίου η υποχρέωση τήρησης των νέων «Καλών Γεωργικών Πρακτικών»

Οι σχετικές φροντίδες µπορούν εν δυνάµει να ενεργοποιήσουν επιπρόσθετες ενισχύσεις, στη λογική του νέου πρασινίσµατος, εφόσον οι αγρότες επεκτείνουν τις δεσµεύσεις τους. 

Σύµφωνα µε την µέχρι στιγµής ενηµέρωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι παραγωγοί αροτραίων καλλιεργειών το 2023 θα πρέπει µεταξύ άλλων:
  • Πρώτον, να διατηρούν σε φυτοκάλυψη τα αγροτεµάχιά τους έως και τις 5 Μαρτίου. Εφόσον ο παραγωγός έχει πραγµατοποιήσει την εδαφοκάλυψη µε επίσπορες καλλιέργειες, µε σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσµευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών) θα λάβει επιπλέον επιδότηση 5 ευρώ το στρέµµα µέσω του νέου πρασινίσµατος.
  • ∆εύτερον, οι εκµεταλλεύσεις µπορούν εθελοντικά να προχωρήσουν σε αγρανάπαυση στο 3-4% της εκµετάλλευσή τους. Εφόσον το 2023 προχωρήσουν σε αγρανάπαυση στο 10% της εκµετάλλευσής τους ή 6% αγρανάπαυση και 4% ψυχανθή τότε θα λάβουν επιπρόσθετη ενίσχυση από το νέο πρασίνισµα. Η επιπρόσθετη ενίσχυση είναι 3,7 ευρώ το στρέµµα στο καλαµπόκι, 1,6 ευρώ στο βαµβάκι και 1 ευρώ για τα χειµερινά σιτηρά στο σύνολο της έκτασης.
Οι παραγωγοί βιολογικών µε ενεργή σύµβαση µε πιστοποιητικό οργανισµό που δεν έχουν µπει σε πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης (Μέτρο 11), µπορούν από φέτος να επιλέξουν οποιαδήποτε δράση θέλουν από το νέο πρασίνισµα.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια με κλίση:
  • Σε αγροτεµάχια που συνορεύουν µε ύδατα και έχουν κλίση από 0 ως 8% απαγορεύεται η λίπανση, φυτοπροστασία για ζώνη 3 µέτρα από την όχθη και για αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη από 8%, απαγορεύεται η λίπανση και η φυτοπροστασία για ζώνη 6 µέτρων
  • Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 6% και ως 12%, η άροση γίνεται κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια 
  • Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 12%, υποχρεούνται οι αγρότες σε δηµιουργία ακαλλιέργητων ζωνών πλάτους 5 µέτρων ανά 40 µέτρων µεταξύ τους κάθετα στην κλίση
  • Σε αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 15%, απαγορεύεται η άροση έως 15 Μαρτίου 2023
  • Σε όλα τα αγροτεµάχια απαγορεύεται η άρδευση  με κατάκλυση
ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
topbar